Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ


Το Παλιό Παρθεναγωγείο βρίσκεται στον κεντρικό τομέα του χωριού, στα δυτικά της κεντρικής πλατείας και σε μικρή απόσταση από αυτήν. Μέχρι το 2002 σώζονταν σε άσχημη κατάσταση, καθώς είχε εγκαταλειφθεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα, με αποτέλεσμα να έχει ερειπωθεί. Πρόκειται για ισόγειο λιθόκτιστο κτήριο, το οποίο στην αρχική του μορφή ήταν στεγασμένο με ξύλινη στέγη καλυμμένη με σχιστολιθικές σκεπόπλακες της περιοχής, που από πολλά χρόνια είχε καταρρεύσει. Το κτήριο αυτό κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα σε εφαρμογή του σχολικού προγράμματος Καλλία, γνωστότερο ως Κληροδότημα Συγγρού
Το Παρθεναγωγείο του Κεραμιδιού ανήκει στον τύπο του μονοτάξιου και έχει ορθογωνική κάτοψη διαστάσεων 11,30X10,25, η οποία περιλαμβάνει μία αίθουσα διδασκαλίας στην πίσω πλευρά και ένα ενιαίο χώρο μετωπικά, που χρησιμοποιούνταν ως γραφείο των δασκάλων
Σημαντικό μνημείο
Η πρόσοψη του κτηρίου είναι αυστηρά συμμετρική στον κατακόρυφο άξονα συμμετρίας, με το κεντρικό τμήμα της να προβάλει ελαφρά της υπόλοιπης όψης και να επιστέφεται με μικρό αέτωμα, ώστε να τονίζεται με τον τρόπο αυτό η κύρια είσοδος του κτηρίου. Η βάση προεξέχει ελαφρά της υπόλοιπης όψης, είναι από ορατή λιθοδομή και δημιουργεί ένα μικρό κρηπίδωμα, πάνω στο οποίο πατά η ανωδομή. Όλες οι όψεις του είναι επιχρισμένες με τριφτό επίχρισμα, ενώ τα διακοσμητικά στοιχεία της πρόσοψης είναι κατασκευασμένα από τραβηχτό επίχρισμα.
Η προσπέλαση της εισόδου γίνεται από την επιβλητική λίθινη σκάλα, η οποία αποτελείται από πέντε βαθμίδες από ολόσωμα μαρμάρινα σκαλοπάτια. Οι άλλες όψεις του κτηρίου είναι λιτές, οι δύο πλαϊνές είναι τυφλές, ενώ η τρίτη προς τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου έχει σειρά από τέσσερα μεγάλα παράθυρα για το φωτισμό της αίθουσας διδασκαλίας και τη δεύτερη είσοδο του σχολείου.
Το σχολείο αυτό, όπως προαναφέραμε, λειτούργησε μέχρι και τον τελευταίο πόλεμο περίπου και έκτοτε εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί εκτεταμένες φθορές। Όταν η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας ανέλαβε την επισκευή και επανάχρηση του κτηρίου, σώζονταν από αυτό μόνον οι φέροντες περιμετρικοί τοίχοι του μέχρι τη στάθμη της γρυπίδας της στέγης, ενώ τα υπόλοιπα μέρη του κτηρίου (στέγη, πατώματα, οροφές, επιχρίσματα, κουφώματα, εγκαταστάσεις κ.α.) είχαν καταστραφεί.
Το «παρθεναγωγείο» της Αργαλαστής, αποτελεί χώρο που έχει μετατραπεί σε κέντρο πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων, καθώς επίσης έχει αναπτυχθεί μία εκδοχή της σύγχρονης ζωντανής βαλκανικής φωτογραφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι διευθυντής του, στις αρχές του 2Οου αιώνα, ήταν ο φιλόλογος και ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου